Tuinmeubelen schoonmaken: effectieve tips tegen groene aanslag

Het eerste wat moet gebeuren als je groene aanslag op je tuinmeubelen hebt, is een goede reiniging. Het klinkt misschien als een open deur, maar het maakt echt een verschil. Start met het verwijderen van bladeren, vuil en stof die zich op de meubelen hebben opgehoopt. Dit kun je eenvoudig doen met een harde bezem of een borstel. Ja, het kan even wat spierkracht kosten, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Wanneer je dit hebt gedaan, is het belangrijk om te controleren waar de groene aanslag zich precies bevindt. Vaak zie je dat deze aanslag ontstaat op vochtige en schaduwrijke plekken. Als je tuinmeubelen altijd in de schaduw staan, is de kans groter dat er groene aanslag ontstaat. Probeer je meubelen indien mogelijk op een zonnige plek te zetten zodat ze sneller drogen en minder kans krijgen om groen te worden.

Een andere handige tip: gebruik een tuinslang om het grootste vuil alvast weg te spoelen. Dit maakt het schoonmaken met een reinigingsmiddel straks net iets makkelijker. Maar pas op met hogedrukreinigers! Die kunnen je hout beschadigen en dat wil je natuurlijk niet.

Gebruik van natuurlijke middelen

Azijn voor hardnekkig vuil

Azijn is een bekend middel dat vaak wordt gebruikt voor het verwijderen van groene aanslag. Het is goedkoop, milieuvriendelijk en makkelijk verkrijgbaar. Meng simpelweg een deel azijn met een deel water in een emmer. Gebruik een spons of borstel om het mengsel aan te brengen op de aangetaste plekken. Laat het mengsel zo’n 10 tot 15 minuten intrekken. Ja, dat klinkt als wachten op verf die droogt, maar het werkt echt!

Na het intrekken kun je de plekken goed schrobben met een harde borstel. Je zult zien dat de groene aanslag loskomt en verdwijnt. Vergeet niet om na het schrobben alles goed af te spoelen met schoon water. Azijn kan namelijk een beetje plakkerig zijn als je het laat zitten.

Wees wel voorzichtig met azijn op gevoelige materialen zoals natuursteen. Het zuur in de azijn kan namelijk schade veroorzaken aan bepaalde oppervlakken. Test daarom altijd eerst op een klein stukje voordat je losgaat op je hele tuinset.

Baking soda als schuurmiddel

Baking soda, of zuiveringszout zoals sommigen het noemen, is nog zo’n wondermiddel uit oma’s schoonmaakboekje. Het is minder agressief dan azijn en kan daardoor veilig worden gebruikt op bijna alle oppervlakken. Meng wat baking soda met water tot je een dikke pasta hebt. Deze pasta kun je vervolgens aanbrengen op de groene aanslag verwijderen met baking soda.

Laat de pasta even intrekken (ja, weer dat wachten) en gebruik vervolgens een borstel om het vuil weg te schrobben. Baking soda werkt als een licht schuurmiddel waardoor het helpt om de aanslag los te maken zonder krassen achter te laten.

Het fijne aan baking soda is dat het ook nog eens geurabsorberend werkt. Dus als je tuinmeubelen na een lange winter buiten niet alleen groen maar ook muf ruiken, sla je twee vliegen in één klap!

Onderhoud je terras regelmatig

Nadat je al die moeite hebt gedaan om je tuinmeubelen weer mooi schoon te krijgen, wil je natuurlijk niet dat ze binnen de kortste keren weer onder de groene aanslag zitten. Regelmatig onderhoud is hierbij de sleutel. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om je tuinmeubelen minstens twee keer per jaar grondig schoon te maken, bij voorkeur in de lente en herfst.

Daarnaast helpt het enorm om vochtige plekken te vermijden en ervoor te zorgen dat er voldoende zonlicht bij kan komen. Behalve dat dit helpt tegen groene aanslag, ziet je tuin er ook gewoon gezelliger uit met zonovergoten meubels.

Vergeet ook niet om regelmatig bladeren en ander vuil van je meubels te verwijderen. Of je nu tuintafel schoonmaken groene aanslag wilt, hoe minder organisch materiaal erop blijft liggen, hoe minder kans algen en mossen krijgen om zich vast te zetten. Kleine moeite, groot plezier!

Bescherm je meubels tegen de elementen

Tot slot is het verstandig om maatregelen te nemen om je tuinmeubelen te beschermen tegen de elementen. Eén van de manieren om dit te doen is door gebruik te maken van beschermhoezen wanneer de meubels niet in gebruik zijn. Deze hoezen houden regen en vuil tegen en zorgen ervoor dat er minder vocht bij de meubels komt.

Daarnaast kun je overwegen om je houten meubels te behandelen met een speciale olie of beits zoals Osmo Natuurlijke Olie-Beits. Deze producten dringen diep door in het hout en vormen een beschermende laag die vocht, vuil en UV-straling afweert. Zo blijven je meubels langer mooi en hoef je ze minder vaak schoon te maken.

En natuurlijk, als je echt alles uit handen wilt geven: er zijn genoeg professionals die gespecialiseerd zijn in het onderhouden van tuinmeubelen. Soms is het fijn om jezelf die luxe even te gunnen!

Recommended Articles